Zoek in Google naar de vacatures van Banen Pakhuis

dinsdag 13 april 2010

CAO Loon

De cao-lonen stegen begin 2010 minder dan in dezelfde periode in 2009. In het eerste kwartaal bedroeg de stijging gemiddeld 1,6 procent. In het eerste kwartaal van 2009 was dan nog 3,6 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de cijfers publiceerde, komt dit doordat de situatie op de arbeidsmarkt is verslechterd en de inflatie is teruggelopen.


De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op driekwart van de cao's. Zo'n 80 tot 85 van de werknemers valt onder een cao. Voor een kwart van hen is er nog geen nieuwe cao afgesloten, een veel grotere groep dan normaal. De cijfers van het CBS geven daardoor vooral een voorlopige indicatie.

Ongeveer de helft van de 900 cao's moet in 2010 opnieuw worden afgesloten. Tot nu toe is dit voor 113 cao's gebeurd. Voor een aantal cao's wordt nog onderhandeld, voor andere zijn de onderhandelingen afgebroken omdat werkgevers en werknemers er niet uitkwamen. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor 200.000 ambtenaren bij gemeenten, waterschappen en provincies. De ambtenaren voerden al protestacties en werkonderbrekingen om hun eisen, onder andere een loonsverhoging van 1 tot 1,5 procent, kracht bij te zetten. Ook voor de komende tijd zijn stakingsacties aangekondigd.

Ook binnen de schoonmaakbranche is er onrust. Al zeven weken staken honderden schoonmakers voor betere arbeidsvoorwaarden. Volgens FNV Bondgenoten gaat het hier om de langste staking sinds 1933.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten